Onlangs vroeg ik een aantal twitteraars om me bij te staan in een nieuw project in de klas. Al jaren hebben we op school een landenproject waarbij iedere klas een land kiest en daar een week of twee mee aan de bak gaat. Nu wilde ik dit jaar eens wat meer uit de kinderen laten komen zodat ze zelf beleven wat er allemaal speelt in een land.
Ik was in eerste instantie bang dat ik toch een heleboel moest aandragen maar niets is minder waar. Na een naam, een koning, een hoofdstad, een kaart en wat extra zaken gingen ze zelf met het land aan de haal. Zo hangen er nu kleren in het lokaal die kinderen na school op eigen initiatief hebben ontworpen. Er zijn regels gemaakt tijdens de socioles en zo staat bijna alles in de les in het teken van Rapadonie.
Het mooiste moment kwam toen ik tweetdeck op het digibord had geopend. Een aantal twitteraars had, na een vraag van mij op twitter, aangegeven mee te willen doen aan dit experimentje. Degenen die mee doen openden zelf een nieuw account voor een fictief persoon en begonnen afgelopen week te twitteren als waren ze een inwoner van Rapadonie.
Zo hebben we @nieuwszoeker Sofie van der Zee, altijd op zoek naar nieuwtjes. Dè journaliste van Rapadonië houdt u op de hoogte.
@juftess is juf in Rapadonie en vertelt ons de verschillen en overeenkomsten tussen onderwijs in Nederland en Rapadonie.
en net toegevoegd is @vurigeharry brandweerman in Rapadonie die afgelopen vrijdag 2e is geworden bij de open brandweerkampioenschappen op het onderdeel Chocolademelk uit je helm drinken.
Kinderen keken in eerste instantie zeer ongeloofwaardig en reageerden met de vraag of Rapadonie dan toch bestond. Nu zijn ze gewend en komen ze met ideeën aandragen. Het allerleukste is wel als de kinderen opdrachten krijgen via de Rapadoonse twitteraars. Zo vroeg @nieuwszoeker ons of we al eens een glimp hadden opgevangen van het monster dat rondzwemt in het meer van Paranoya en zo ja of ze er dan een tekening van kunnen maken. Opdracht geboren en het prikbordje in de klas hangt vol met akelige monsters uit het meer van Paranoya.
Rapadonie leeft. En goed ook. Mede dankzij de tijd die deze drukbezette twitteraars in dit experimentje willen steken.
Enthousiastelingen kunnen zich altijd aanmelden bij @groepzeven.
En dit is trouwens onze kaart.
Prachtig initiatief. Wil ik graag ook eens proberen in mijn klas! Echt een geweldig idee!
BeantwoordenVerwijderenLijkt me een super idee.
BeantwoordenVerwijderenKan me voorstellen dat het echt leeft.
Misschien moet ik het ook eens gaan proberen.
Ben alleen zelf niet echt op de hoogte met twitter. Me daar eerst maar eens in verdiepen.