woensdag 17 maart 2010

Denken in mogelijkheden

Voordat je kijkt wil ik vragen of je aub de hele video wilt kijken en niet een stukje. Ik heb wel vaker masterclasses gezien. Die zijn voornamelijk gericht op de beheersing en op de interpretatie van de componist. Het niveau ligt daarin erg hoog en kan soms wat saai zijn.
Ik kwam op freshcreation deze video tegen waarin Benjamin Zander (dirigent van het the Boston Philharmonic Orchestra) een ander soort masterclass geeft. Hij heeft een jonge, talentvolle cellist voor zich die hij aangeeft waar het om draait bij het spelen van muziek: Denken in mogelijkheden !

Wat is het nu dat Zander wil laten zien. Niet alleen het denken in mogelijkheden. Het gaat om iets naar boven krijgen in jezelf waarvan je nog niet wist dat je het in je had. Aanboren van talent noemen ze dit wel. Toch is het dat niet alleen. Met talent alleen kom je er niet. Zander laat zien dat de muziek moet leven, dat je moet knokken om te laten zien wat je ermee wilt. Dat kan ontroering zijn. Of door beheersing.

Uiteraard ligt de kracht van deze video voornamelijk bij Zander zelf. Door zijn student te laten voelen dat Bach iets groters voor ogen had dan alleen de muziek. De manier waarop hij alles op alles zet en met een enorme dosis doorzetting, kennis, instrumentbeheersing en empathie voor de jonge cellist is fenomenaal. Het aanstekelijke enthousiasme van Zander is wellicht nog de beste inspiratie om dit naar je lespraktijk te willen vertalen. Hij switched van muziekleraar naar inspirator. Van vaderlijk figuur (het onhelzen) naar coach.
Het is niet voor niets dat de schrijver van de blog wil dat alle leerkrachten zo zijn. Met alleen lesgeven zijn we er niet meer.
We zullen in een ideale situatie de tijd moeten hebben om leerlingen zo te benaderen dat ze alles uit zichzelf halen wat er in zit.

En bovenal met het enthousiasme waarmee we lesgeven. En denk erom: afkijken dat filmpje !!!!
via freshcreation.com

2 opmerkingen:

  1. Ik heb een droom: we praten alleen nog maar in mogelijkheden.Bedankt Sanne, het was het kijken waard!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sanne, Ik heb deze video al 2 bekeken en het blijft inspirerend.
    Thnx carlos

    BeantwoordenVerwijderen