Een mooi woord ' dangerism ' . Het is jammer dat het Nederlands niet zo'n woord heeft. Gevarisme? Mmm. No thanks. Het mooie van het Engels is dat een enkel woord een enorme lading kan dekken. Dangerism kun je hier nog het best omschrijven als de uberouder die zijn kind probeert weg te houden van gevaren. We hebben er genoeg over gelezen de afgelopen tijd.
Ik kwam dit filmpje tegen van Gever Tulley's Tinkering school. In eerste instantie ergerde ik me aan de materie. Kinderen in een leerrijke omgeving zetten en dan uitdagen tot geweldige dingen. Stuif-es-in deed dit vroeger ook en zo kan ik nog wel een aantal van dit soort initiatieven noemen. Dus ga op TED niet vertellen dat je een manier hebt gevonden om creabea met kinderen te zijn want dat wordt al heel lang gedaan.
Maar na 2x keer te kijken en vooral te luisteren gaat het de heer Tulley niet om de creativiteit. Althans dat is niet de reden waarom hij naar TED is gehaald. Het gaat hem erom dat ouders vaak veel te bang zijn om hun kinderen te laten werken met gereedschappen die over het algemeen als ' gevaarlijk' worden bestempeld. Laat ze zien hoe het werkt en wat de gevaren zijn en ze houden er rekening mee. Door de gereedschappen weg te houden van kinderen leren ze er nooit mee om gaan en pas later als we vakkundig hun creativiteit de grond in hebben geboord gaan we zeggen dat het wel mag.
Een supergoed punt. Dit is exact de verpampering die we in Nederland ook hebben. Houd kinderen weg van gevaren dan hebben ze een onbezorgd leventje(zonder na te hoeven denken hoe je met problemen om kunt gaan maar dit geheel ter zijde).
Toch wil ik graag een inkoppertje maken. Want in het digitale universum zijn de mogelijkheden ook onbeperkt en houden we kinderen expres weg van zaken op internet omdat het te gevaarlijk voor ze is. Maar meneer Tulley laat zijn kinderen ook niet zomaar gaan met al die gereedschappen. Hij legt uit hoe het werkt en zegt erbij wat de gevaren zijn en dat je daar verstandig mee om met gaan. Maar verder niet teveel restricties. Gewoon gaan!.
Zouden we het feit dat een kind op zijn computer per ongeluk terecht komt bij niet geschikte content niet kunnen vergelijken met een ram met de hamer op je duim ? Het doet ff pijn maar het betekent niet meteen het einde van de wereld.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten