dinsdag 23 juni 2009

Werken met wiki's.

Het werken met wiki's verlangt eigenlijk maar een aantal dingen: een goeie instructie en dito organisatie.
Uiteraard is het aan te raden om je goed in te werken in een wiki zodat je de vragen van de kinderen kunt beantwoorden. Ik heb eerst eens een uitprobeerwiki geopend waar kinderen die er zin in hadden konden uitproberen en experimenteren. Voor mij een manier om van hen te leren en uit te zoeken voor mezelf hoe ik via de wiki met hen kan communiceren.
Verder is het hebben van een Engelstalige wikiprovider als PBworks geen probleem. De kinderen hebben dit niet als lastig ervaren.
Het is nog steeds wel een uitdaging om de kinderen zover te krijgen om aan de juiste informatie te komen. Via de comments op de site kun je ieder kind persoonlijk aanspreken zodat je ze kunt aansporen er meer uit te halen.

Over het samenwerken: het werk goed als je per groepje een groepsleider aanwijst die ook een beetje ict-vaardig is. Op deze manier kun je vragen laten beantwoorden door deze kinderen. Zet kinderen die het snel door hebben in om de informatie door te geven aan andere kinderen.
De hoofdstukindeling is voor sommige erg moeilijk en de meeste kinderen willen meteen aan de bak met de vormgeving. Wij hebben afgesproken dat we eerst de tekst doen en daarna pas de opmaak.

Laat de kinderen eerst hun voorkennis activeren door een mindmap te maken. Daarna kunnen ze aan de slag met de hoofdstukindeling.
Controleer regelmatig of de kinderen progressie maken door hun werkstukken te lezen en van commentaren te voorzien.

Kortom gewoon gaan doen. Is erg leerzaam. Veel plezier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten