donderdag 28 oktober 2010

De kracht van het nieuwe !Ik kwam deze foto tegen in de Berlinischer Gallerie. Een fotoreportage(The Sochi Project) van twee Nederlandse journalisten(Rob Hornstra en Arnold van Bruggen) over een traditioneel dorpje in (Krasny Vostok)een van de voormalige Sovietstaten waar de normen en waarden in een rap tempo veranderen.

‘On the other side of the mountains’ is een verhaal over het dorpje Krasny Vostok, een dorp dat nog met één been in de vorige eeuw staat, deels zonder gas en elektriciteit. Een totaal andere wereld op nog geen 200 kilometer van Sochi. Er was eigenlijk geen reden om dit dorp te portretteren en daarom hebben we het juist gedaan. De Kaukasus is meer dan bomaanslagen, conflicten, fundamentalistische Islam of miljarden verslindende Olympische Spelen.
(bron:http://www.thesochiproject.org/home/).

Het geeft zoveel aan dat oudere mensen de jongere generaties zien als toonaangevend en dat ze er van kunnen leren. Het is voor hen een manier om op de hoogte te blijven van trends en ontwikkelingen die de wereld hun dorp inbrengen. De jongeren als troubadours voor het 'nieuwe' .

Toch heerst er in onderwijsland nog altijd een sfeer waarin juist de drang naar vernieuwing van kinderen wordt ontkent. Zij hebben tentakels die ons een beeld kunnen schetsen van hun wereld en dus de wereld die komen gaat. Onze vooroordelen zorgen er vaak voor dat we die kant van onze leerlingen niet willen kennen omdat we er niets meer mee hebben. Vreemd als we dat de kop indrukken en daarmee dus de drang naar innovatie en vernieuwing weg vagen.

Zo gek zijn de mensen van Krasny Vostok nog niet. De wereld wordt binnen gelootst via de jongere generatie. Interessante materie.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen